logo
 
Suomen Sukututkimusseura
Historiakirjat

Yleistä
Yhteiset kentät
Kastetut
Vihityt
Haudatut
Muuttaneet
Tekstin syöttö
Esimerkkejä
   

Ohjeita kastettujen luettelon käyttöön

Kastettujen luettelossa voidaan käyttää muiden luetteloiden kanssa yhteisiä kenttiä. Näiden lisäksi käytössä on seuraavat hakuehdot:

Lapsen etunimi
Katso tarkemmat ohjeet etunimen syöttämisestä.

Syntymäpaikka
Katso tarkemmat ohjeet paikan syöttämisestä.

Isän etunimi, patronyymi ja sukunimi
Katso tarkemmat ohjeet nimen syöttämisestä.

Äidin etunimi, patronyymi ja sukunimi
Katso tarkemmat ohjeet nimen syöttämisestä.

Löydettyjen tietojen tulkinta

Löydetyt tapahtumat tulostetaan seuraavanlaisessa taulukossa:
syntynyt kastettu kylä talo isä äiti lapsi
1689 29.12.1689 Asickala   Johan Jörensson Maria Thomasdottir Sophia
alkup: Oä{SYNPV}
1.1.1840 2.1.1840 Salo Rihelä Boställi sptp. Joh. Usk förel. br. Eva Rask 24 Erik Joh.
16.1.1840 16.1.1840 Asikala Pickola commin. D. Brummer Cath. Elisab. Lönnfors 30 Karl Fredr (N.d.)

Tiedot on tallennusvaiheessa jaettu eri kenttiin, jotta haut olisivat mahdollisia. Tulosteessa näitä kenttiä kuitenkin yhdistetään siten, että sivun ulkonäkö vastaisi mustien kirjojen rakennetta. Vanhimpien tapahtumien (lähinnä 1600-luku) osalta kannattaa huomioida se, että lasten äitejä ei aina ole merkitty luetteloihin. Tällöin kyseinen sarake on tyhjänä tulosteessa.

Äidin nimen perässä mahdollisesti oleva numero tai väliviivalla erotetut numerot (25-30) ovat äidin ikä lapsen syntyessä. Näissä voi olla virheitä ja erityisesti vanhempien tapahtumien osalta tietoon kannattaa suhtautua pienellä varauksella.

Suluissa ja pienemmällä koolla tulostetut tekstit (esim. ylläolevan taulukon viimeisen rivin N.d.) ovat johonkin kenttään liittyviä kommentteja. Näissä voi olla tallentejan havaintoja tiedoista tai tarkennuksia edellä olevaan kenttään.

Esimerkin ensimmäiseen riviin liittyy pitempi kommentti. Tämä on tapahtumaa seuraavalla rivillä sinisen alkup-tekstin jälkeen ja on tässä tapauksessa lähteeseen liittyvä kommentti. Vastaavanlainen tallentaja oma kommentti on merkitty oma-tekstillä. Näiden tekstien perässä voi olla aaltosuluilla erotettuna alikentän nimi (tässä tapauksessa SYNPV).

Joidenkin seurakuntien tiedot on tallennettu ohjelmilla, joilla syötetään erilaisia kenttiä kuin hakuohjelman käyttämässä tietokannassa. Nämä tiedot on tällöin merkitty alkuperäiskommentteina. Yleisimpiä tälläisiä alikenttiä ovat SP (lapsen sukupuoli) ja MONIS (monisynty - syntyneiden lasten lukumäärä kaksosten/kolmosten/jne. tapauksessa).