logo
 
Suomen Sukututkimusseura
Historiakirjat

Yleistä
Yhteiset kentät
Kastetut
Vihityt
Haudatut
Muuttaneet
Tekstin syöttö
Esimerkkejä
   

Esimerkkejä haun käytöstä

Esimerkki 1

Alkutiedot: Tiedämme Matti Juhonpoika nimisen henkilön syntyneen noin 1720 Teiskossa.

Haku: Valitaan aluksi käyttöön Teiskon seurakunta ja sieltä kastettujen luettelo. Hakuehtoihin kannattaa syöttää lapsen etunimeksi Matti ja isän etunimeksi Juho. Syntymävuosi voidaan rajata esimerkiksi vuosiksi 1710-1730. Näillä tiedoilla löytyy esimerkiksi Teiskon seurakunnasta neljä Matti Juhonpoikaa, joista voidaan jo helposti löytää haluttu henkilö jatkotutkimukseen.

Esimerkki 2

Alkutiedot: Löysimme Anna Mankosen rippikirjasta, mutta emme löytäneet merkintää hänen syntymästään seurakunnan kastettujen luettelosta, emmekä liioin lähiseurakunnista.

Haku: Juuri tällaisissa hauissa tietokoneistettu haku on parhaimmillaan. Valitsemme hakuun kaikki seurakunnat ja kastettujen luettelon. Hakuehdoiksi syötämme lapsen nimeksi Anna ja isän sukunimeksi tekstin Manko. Hakuohjelma hakee automaattisesti kaikki Manko-alkuiset tekstit, joten löydämme sillä sekä tekstin Mankonen että Mankoin jne. Jos tiedot olisi normalisoitu kokonaisuudessaan, ei tämä olisi välttämätöntä. Toistaiseksi kuitenkin kannattaa usein kirjoittaa hakuehdoksi vain sanan alku (yleensä noin viisi kirjainta sanasta riippuen).

Olisimme voineet rajoittaa hakua edelleen arvioimalla Anna Mankosen syntymäajan ja valitsemalla hakuun vuodet tämän arvion ympärille. Tässä tapauksessa tämä ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä haulla löytyi vain kaksi Anna Mankosta Sumiaisista. Nämä sattuivat olemaan vielä samana vuonna syntyneitä, joten jos meillä ei ole muuta alkutietoa käytössä, joutuisimme jatkamaan tutkimusta esimerkiksi Sumiaisten rippikirjan avulla.

Samalla tavalla voisi henkilöä etsiä myös muista luetteloista. Varsinkin vihittyjen ja muuttaneiden luettelot voivat olla avuksi etsittäessä henkilöitä, jotka ovat muuttaneet seurakuntaan ilman tarkempaa merkintää rippikirjassa.